Okosóra tesztek

Hírek, tesztek, ajánlók és minden, ami okosóra

Emberi izzadtsággal működhetnek a jövő okosórái

2017. szeptember 13. 10:58 - tabletfan

A kaliforniai egyetem kutatói egy új találmánnyal álltak elő. A bélyegnyi tapaszt a bőrre helyezve elektromos áramot állíthatunk elő. Különböző enzimeket használ fel arra, hogy az emberi izzadtságból nyerjen ki energiát.

okosora-emberi-izzadtsaggal.JPG

Régóta kísérleteznek ezzel a technológiával a kutatók, ám eddig nem igazán sikerült használható mennyiségű energiát előállítani. Ez az új prototípus azonban az előzőnél tízszer több áramot tud termelni, így képes lehet egy Bluetooth készülék folyamatos működtetésére. A fejlesztők szerint pedig hatalmas potenciál van a technológiában.

A fejlesztést első sorban viselhető kütyük működtetésére használnák, ezek közül is kiemelték a szenzorokat, amik a különböző egészségügyi mutatókat figyelik majd. Egy ilyen tapasz folyamatos áramellátást biztosíthatna egy bluetoothos szívritmus monitornak vagy akár a glükóz szintet is figyelemmel kísérhetjük, ami a cukorbetegeknek egy hatalmas előrelépés lehetne. Ezeket az információkat pedig egyenesen egy okostelefonnak továbbíthatná a kütyü.

A sportolók is jó hasznát vehetnék egy ilyen készüléknek, hiszen az intenzív edzés még inkább elősegítené a működést, miközben másodpercről másodpercre pontos információt kaphatnának a vérnyomásukról, vagy akár az izomteljesítményükről.

Mirella Di Lorenzo, az angliai Bath egyetem kutatója szerint már a közeljövőben megjelenhetnek a mindennapi felhasználásai ennek a lenyűgöző technológiának.

forrás: newscientist.com

Szólj hozzá!
Címkék: okosóra hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://okosora-tesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr7112781266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása